gevelrenovatie

gevelrenovatie regio vlaams- & waals brabant

 

Voegenrenovatie

Het voegwerk van een woning, gevel of muur bepaalt voor een groot deel het aanzicht ervan en maakt het metselwerk helemaal af. Bijna 20 % van een muur of gevel bestaat uit voegwerk. Het weerbarstige Belgische klimaat zorgt ervoor dat de gevels van uw woning het hard te verduren krijgen. Regen, wind, sneeuw, hagel, warmte afgewisseld door kou, vorst en het voortdurend wisselende weer vormen een constante aanslag op uw gevel en het voegwerk. Zeker als de gevel slecht onderhouden is of achterstallig onderhoud heeft kan dit leiden tot het doorslaan van muren, schimmel en de hiermee gepaard gaande lekkages en andere ongemakken. Delen van de voegen laten zo los of worden al te poreus met het gevolg dat er vochtproblemen ontstaan. Op een gegeven moment is het voegwerk zodanig aangetast dat het vervangen dient te worden. Dat kunt u ook zien aan de kleur. Vooral aan de kant waar de regen voortdurend op valt, trekt het water jaar na jaar in de steen en in de voegen. Ook door vorstschade gaat de kwaliteit van de gevel achteruit. Vertoont uw gevel ernstige gebreken zoals slechte voegen, algen, mosvorming, vochtdoorslag of scheuren? Dan is het renoveren van het voegwerk de enige oplossing. Het uithakken en/of -slijpen van voegwerk wordt veelal uitgevoerd in combinatie met gevelreiniging en impregneren. Wij zijn gespecialiseerd in het uithakken en/of -slijpen van voegwerk. Met professionele machines wordt het oude voegwerk verwijderd zonder de stenen of het metselwerk te beschadigen. Na het verwijderen van het oude voegwerk zal de gevel onder hoge druk worden afgespoten om een stofvrij oppervlak en een schone hechting voor de nieuwe voeg te verkrijgen. Na deze bewerkingen is de gevel klaar om van nieuw voegwerk met een diepte van 15mm te worden voorzien. Omdat de meeste woningen in ons land voor een groot deel bestaan uit metselwerk is het hierbij horende voegwerk van zeer groot belang voor de uitstraling van uw woning. Op de juiste manier en met zorg uitgevoerd, zal voegwerk een enorme bijdrage leveren aan het uitzicht van uw gevel. Wordt het echter slordig en verkeerd uitgevoerd, dan zal uw gevel er onherroepelijk beschadigd en onverzorgd uitzien. In samenspraak met de opdrachtgever bepalen we steeds een aantal referentiepunten zoals het te gebruiken materiaal en de kleur van de voeg (na verschillende testen). We voorzien tot drie verschillende stalen zodat de kleurencombinatie van steen en gevel perfect op elkaar kunnen worden afgestemd. Wat betreft de hardheid van de voegmortel: deze wordt bepaald naargelang de samenstelling van de te voegen gevel. Zeker bij renovatie kan de gebruikte mortelsamenstelling van het metselwerk een grote rol spelen bij het bepalen van de hardheid van de voegen. Het resultaat is een vernieuwde gevel, die weer jaren mee kan!

Impregneren – hydrofoberen

Gevelrenovatie is altijd een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd zal de gevel opnieuw vuil worden. U kunt die termijn wel danig verlengen door de gevel te behandelen met een waterwerende laag waardoor het vuil niet in de steen kan dringen en dus “afgespoeld” wordt door de regen. Ook hier moet weer de nodige aandacht besteed worden aan het type van producten waarmee gewerkt wordt. De waterdichting moet aangepast zijn aan de ondergrond, anders zal hij weinig of niets helpen. Regenwater maakt gebouwen niet alleen door en door nat, maar richt ook aanzienlijke schade aan. Via het proces van capillaire wateropname wordt, bv. tijdens een periode van een uur regenval, door een poreuze steen ca. 11,5 kilo water per m² opgenomen. Omgerekend betekent dat al snel een ton water per gevel! Het gevolg van deze vochtopname is verlies van warmte-isolatie en dus energieverlies, toenemende verwering van de gevelstenen (mos, algen, zwammen, schimmels, vuilafzetting, vorstschade, uitzettings- en krimpscheuren). De oplossing is dus impregneren met een hydrofoberend product. Dit product garandeert dat de gevel slagregendicht is, zelfs na 15 jaar. Het plaatsen van zo’n hydrofuge houdt in dat er een hydrofoberende impregnering wordt aangebracht onder hoge druk. Deze vormt een beschermlaag over het bestaande metsel- en voegwerk en beschermt tegen vocht en vuil dat circuleert in de lucht. Het grote pluspunt is dat dit product een zelfreinigend effect heeft en de levensduur van metsel- en voegwerk verlengt. De gevel blijft “ademen”, wat het isolerende effect verhoogt en een fikse besparing betekent voor uw energiekosten. Uw gevel ziet er weer “fris” uit en zal dat ook blijven doordat verwering geen kans meer heeft.

Gevelreiniging

Eerst en vooral wordt er een analyse gemaakt van de staat van de gevel. Dit houdt in dat we het bestaande steenwerk controleren op vervuiling, poreusheid van de steen, etc. Aan de hand van deze gegevens bepalen we welke manier van reinigen het meest geschikt is voor de gevel van uw pand. Er bestaan immers verschillende manieren van reinigen. De meest voorkomende manieren zijn chemische reinigingen, stoomreinigingen en zandstralen.

Chemische reiniging met borstel of vernevelaar onder hoge druk met warm water

Het chemisch reinigen bestaat uit het aanbrengen van een chemische vloeistof die het vuil oplost. Dat gebeurt met een borstel of met een vernevelaar. Nadien worden de vloeistof en het vuil verwijderd onder hoge druk en met warm water. Houd er rekening mee dat er altijd restanten van het product in de gevel blijven zitten en dat je daarom pas na een week het echte resultaat ziet. We onderscheiden diverse soorten van chemische reinigingsvloeistoffen waaronder de alkalische producten (basen) en de zuren. Geglazuurde stenen worden best behandeld met alkalische producten terwijl gewone gevelstenen beter af zijn met een zuur (vb. fluorwaterstof).

Verwijderen van verf

Eerst en vooral wordt de verf behandeld met afbijtpasta. Afhankelijk van het aantal lagen en de kwaliteit van de verf wordt deze procedure herhaald. Vervolgens krijgt de gevel een lichte nevelstraling. Deze werkwijze wordt toegepast omdat dit de enige manier is om het oorspronkelijke uiterlijk van de gevel te herstellen. Als de nevelstraling alleen wordt toegepast, zou de steen immers onherroepelijk beschadigd worden.

Zandstralen van gevels

Het bekendste type van straaltechniek is het zandstralen, waarbij aan een hoge snelheid een straal zand tegen de gevel gespoten wordt. Dit is een zeer krachtige werkwijze waarmee je de meeste vormen van vervuiling kunt verwijderen. Nadeel van deze methode is dat een deel van de ondergrond mee verwijderd wordt en de gevelstructuur dus beschadigd wordt. Hoe grover de korrel, hoe groter de kans op beschadigingen. Daarom is deze techniek af te raden voor poreuze gevelstenen. In dat geval is de softblaastechniek een beter alternatief. Deze reinigingsmethode kan beschouwd worden als een minder agressieve versie van het zandstralen. Het reinigen gebeurt niet zo intensief als bij het zandstralen, maar het risico van beschadigingen van de gevel is ook veel kleiner.

siliconepleisters (prijsklasse B)

De opbouw met een siliconenpleisterafwerking bestaat uit 3 lagen. De eerste laag bestaat uit een basispleister (lichtgewicht cementering). Vervolgens wordt er een hechtingslaag aangebracht (color prime s). Als afwerking komt er een siliconengebonden kunststofpleister. De mogelijkheden van deze toepassing:

– verschillende structuren mogelijk
– spanningsarm, scheurvorming is uitgesloten
– zeer ruim kleurenaanbod
– eigentijdse uitstraling
– geen onderhoud vereist voor 6 jaar

> Minerale bepleistering voor gevels (prijsklasse C)

Een minerale sierpleister bestaat uit een samenstelling van kalk, cement en zand, aangevuld met granulaten, vulstoffen en natuurlijke kleurpigmenten. Eerst gebeuren de nodige voorbereidingen aan de gevel en worden er hoek– en stopprofielen in aluminium of inox geplaatst.

De minerale sierpleister wordt machinaal in één laag (laagdikte tussen 12mm en 15mm) aangebracht. Na voldoende uitharding wordt de minerale pleister gekrabd met behulp van een nagelpalet om de juiste structuur te bekomen.

Voordelen: isolatie wordt aangebracht in één laag en is waterafstotend, dampdoorlatend, en is kleurvaster en vuilafstotender dan synthetische pleister.
Nadelen: minerale bepleistering wordt snel vuil en vraagt onderhoud na 5 jaar. Streep vorming en barsten mogelijk zachte crepi!!

> Caperol ( Prijs classe A ) ga kijken op : www.caperol.be

Wij raden u deze crepi aan wegens de merkbaar hogere meerwaarde op het gebied van duurzaamheid, resistentie, esthetiek en techniek! Dit gevelpleistersysteem op geëxpandeerde polystyreenplaten (EPS) met een door siliconenhars gebonden afwerkpleister wordt opgebouwd uit:
– Een kleefmorteltot het systeem behorende standaard profielen
– Geëxpandeerde polystyreen(EPS)
– Een wapeningslaag, samengesteld met een wapeningsmortel en een wapeningsweefselnet
– Een ingekleurde voorstrijklaag
– Een siliconenhars gebonden afwerkpleister van het type Sandblast TR, Sandpebble TR of Freestyle TR (met tal van mogelijke variaties in kleur en korrelgrootte)
– Onderhoud vrij , water afstotend , geen barsten en streep vorming , zeer elastisch enz….. ” gewoon de meest hoogwaardige kwaliteit ”

De sierbepleistering van Caperol is meer resistent tegen vuil en schimmel en slaagde dan ook als enige sierpleister voor de SESIR-test (die de meest veeleisende criteria op alle vlakken hanteert). Daarnaast onderscheidt dit product zich door een hogere resistentie tegen veroudering en een grote elasticiteit.

Het dubbelwandig gevelconcept combineert esthetiek en functionaliteit. De O-Wall plank kan zowel afzonderlijk als afwerking fungeren, alsook deel uitmaken van een isolerende totaaloplossing. De nieuwe gevelplank laat zich bovendien dankzij het gepatenteerde clipsysteem bijzonder eenvoudig en snel plaatsen.

GEVEL AFWERKING MET STEENSTRIPS

Steenstrips Terca Desimpel – Vandersanden

Steenstrips bezitten de onmiskenbare kwaliteit van een baksteen én de gemakkelijke plaatsing van een steenstrip. Steenstrips worden mechanisch gezaagd uit originele handvormgevelstenen. Deze schijfjes van ongeveer 2 cm dikte bezitten daarom dezelfde eigenschappen als de gevelstenen in het kader van de Benor- en CE-normering. Ze zijn licht en erg handig om te verwerken. Steenstrips zijn een ideale oplossing voor bijvoorbeeld de renovatie van oude gevels of de bekleding van muren in het interieur.
Door hun geringe dikte is er bij toepassing op buitengevels het grote voordeel dat de normale detaillering van ramen en deuren behouden blijft. Nodeloos hoge aanpassingskosten worden hiermee vermeden. Buitenhoeken kunnen bovendien bekleed worden met hoekstrippen zodat het halfsteens verband behouden blijft. Eenmaal opgevoegd krijgt men hetzelfde decoratieve uitzicht als bij gewoon metselwerk.

Strips en hoekstrippen zijn beschikbaar in alle kleuren en –formaten uit het ruime Vandersanden-gamma, van authentieke kleurenvariaties tot strakke en uniforme tinten. Een steenstrip is een natuurlijk product. Eigen aan het productieproces van handvormgevelstenen is dat er lichte kleurverschillen in eenzelfde bakserie mogelijk zijn. Daarom is het aangewezen om steeds uit verschillende verpakkingen tegelijk te werken, zodat er een mooie kleurnuance ontstaat.

Steenstrips kunnen zowel buiten als binnen op iedere droge, vlakke en stabiele ondergrond aangebracht worden. De ondergrond dient steeds stof- en vetvrij te zijn. Bij buitengebruik moet er absoluut vorstbestendige lijm gebruikt worden.

Schilderwerken aan gevels – KALEIEN Caperol

De ondergrond moet proper zijn en vrij zijn van mos. Dit wordt verwijderd door middel van een hogedrukreiniger. Als er na de reiniging nog mosresten op de gevel aanwezig zijn, worden deze behandeld met een antimosproduct.

Na enkele dagen wordt er gecontroleerd of de muren goed droog zijn en of er geen vochtige plekken meer op de gevel aanwezig zijn. Indien er nog vochtige plekken voorkomen gaan we eerst en vooral op zoek naar de oorzaak hiervan. Deze vochtige plekken kunnen te wijten zijn aan een defecte goot, waterafvoer of dakrand. Deze dient dan eerst hersteld te worden alvorens we verder kunnen gaan met het werk.

Vervolgens worden alle loszittende en beschadigde voegen verwijderd en opnieuw bijgewerkt. Dan kunnen de schilderwerken beginnen.

Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij de structuur van de baksteen zichtbaar blijft maar de voegen onzichtbaar gemaakt worden. Er wordt een streepvormige structuur aangebracht, horizontaal of verticaal, met een product op basis van kalk. Dit is een product van de firma Reynchemie dat vermengd wordt met water en met de borstel op de gevel wordt geplaatst.

Dit product verstevigt de voegen en stenen en maakt uw gevel beter bestand tegen de weersomstandigheden.

Kaleien is een ideale procedure bij restauratie maar geeft ook bij nieuwbouw prachtige resultaten.

Na het kaleien van de gevel kan er een calco op worden aangebracht. Calco is een speciale minerale verf voor op de kalei die in 80 verschillende kleuren bestaat en geschikt is voor toepassingen binnen- en buitenshuis. Dit heeft als gevolg dat er verscheidene kleurschakeringen zichtbaar zijn op de gevel. Indien dit niet gewenst is kan men ook kiezen voor een siliconengebonden verf die een egale kleur zonder schakeringen als resultaat heeft.

De fabrikant maakt een kant en klare kaleimortel op basis van de witte kalk, gemalen calciumcarbonaat en een kleine hoeveelheid wit zand. Deze bevat dus geen hars, cement of additieven.

Ook Caperol een kaleiverf, deze is weliswaar op basis van acrylaten en siliconen waarmee we een identieke look creëren maar welke dezelfde voordelen als een siepleister levert.Dit is een ideale, esthetische en duurzame beschermingslaag voor alle minerale ondergronden (metselwerk, pleister, beton, …) EN WATERDICHT!!