dakrenovatie

voor dakwerken vertrouw ik reno wall construct

 

Dakwerken: Algemene informatie

Op het gebied van dakrenovatie kunnen wij alle werkzaamheden uitvoeren zoals:

– Het plaatsen van dakpannen
– Het plaatsen van isolatie
– Het vervangen van dakgoten
– Het vervangen van oude oversteken
– Het renoveren van dakkapellen
– Voegwerk schoorsteen of vervangen schoorsteen
– Het plaatsen van dakramen
– Herstellen van uw monumentale dak in oude stijl
– Overig onderhoud

Dakwerken

Wij adviseren u betreffende de juiste materiaalkeuzes en maken een vrijblijvende prijsofferte voor u op. Daarnaast kunnen we steeds inspecties uitvoeren en herstellingen en/of onderhoudswerken voor u verrichten. Bij nieuwbouw nemen wij indien gewenst de volledige dakconstructie voor onze rekening in samenspraak met uw architect of projectverantwoordelijke.

Timmerwerken

De dakconstructie wordt gedragen door de muurplaten die met speciale bandijzers aan het metselwerk bevestigd zijn. De rest van de muurconstructie wordt op deze muurplaten genageld. Op de muurplaten worden de kepers bevestigd die schuin oplopen van de goot naar de nok. Deze constructie is een essentieel onderdeel van uw dak.

Zink- en koperwerken

Het verwerken van materialen zoals zink en koper is veelal nog ambachtelijk werk. Het monteren en verwerken vereist vakmanschap met jaren ervaring, wat ons bedrijf u kan bieden. Zink en koper zijn duurzame producten en gaan jaren mee zonder onderhoud, vermits ze vakkundig zijn aangebracht. Voorbeelden zijn dakgoten, kilgoten, luifels, dakkapellen, …

Platte daken: EPDM en roofing

Platte daken vragen om andere materialen en om een verschillende manier van constructie, uitvoering en onderhoud. Zo bestaat het bedekkingsmateriaal uit EPDM, een bepaald type synthetisch rubber dat een optimale waterdichtheid en slijtvastheid garandeert. Reno Wall Concept zoekt samen met u naar de optimale oplossing voor de constructie en roofing.

Dakrenovatie

Een dak kan worden gerenoveerd zonder het oude te verwijderen d.m.v. een overzetdak. Overzetdaken kunnen tijdens bijna alle weersomstandigheden geplaatst worden. Een overzetdak is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten, kleuren en vormen. Wij informeren u graag omtrent de mogelijkheden en oplossingen voor uw situatie.

Het belang van dakrenovatie

Waarom uw dak laten renoveren?
Het dak is de bescherming van uw onroerend goed. Omdat er vele vormen van dakproblemen zijn, bestaan er ook vele vormen van dakrenovatie. Er zijn veel problemen waar alle daken vroeg of laat mee te maken krijgen: lekkages, vervuiling, … Deze problemen leiden tot schade aan uw woning: een dakrenovatie is dus vaak noodzakelijk. Bij ons kunt u ook terecht voor de renovatie van zowel alle mogelijke platte daken als hellende daken zoals shingles en leiendaken.

Als u tijdig uw dak laat inspecteren en renoveren, kunt u hoge kosten voorkomen en de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen! Wij voeren desgewenst gratis inspecties uit en kunnen u adviseren betreffende het onderhoud. Op deze manier kan u tijdig uw dak laten renoveren.

De kosten van een gedeeltelijke renovatie zijn immers aanzienlijk lager dan die van de volledige sloop van een dak.

Een bijkomende reden om dakrenovatie te overwegen: een goed geïsoleerd dak is de basis van een goedkope energiefactuur. Een te oud dak zal te weinig isoleren en zal u dus jaarlijks een fortuin kosten door energieverlies. Dit energieverlies kan voorkomen worden door een vorm van isolatie aan te brengen bij de dakrenovatie. In de gemiddelde woning in België wordt de helft van het energiebudget besteed aan verwarming. Het is dus logisch dat we alles willen doen om de woning te isoleren.

Omdat warmte naar boven stijgt, ontsnapt een groot deel van de warmte door het dak. Met de beste isolatiemethodes is een besparing van 40 % mogelijk op het verwarmingsbudget. Internationaal is de druk hoog om energie te besparen voor het milieu. Omdat de Vlaamse regering de normen wil halen, biedt zij een premie aan voor eigenaars die hun eigen woning wensen te renoveren.

Wat houdt een renovatie in?

Dakrenovatie kan vorm krijgen door diverse mogelijkheden van renoveren. Vervangen van het dakbeschot is een mogelijkheid, maar is in veel gevallen niet noodzakelijk.
Het aanbrengen van ventilatie en isolatie systemen zijn andere opties. Nieuw geplaatste dakrachels en panlatten zorgen ervoor dat de nieuw te leggen dakpannen perfect op het dak blijven liggen.
De kwaliteit van het gerenoveerde dak houdt de waarde van uw onroerend goed in stand. Een mooi dak is een goede basis.

Een renovatie van een dak houdt meestal meer in dan louter het vervangen van de dakbedekking alleen. De onderliggende onderdelen (dakgebinte, onderdakfolie, isolatie, dakgoten, enz.) vereisen evenveel aandacht bij een dakrenovatie.

Bij het renoveren van uw dak dient o.a. op volgende zaken gelet worden:

– Wat is de staat van het hout bij het dakgebinte? Zijn er sporen van houtrot, houtworm, zwammen?
– Stevigheid van bestaande constructie (dakgebinte, steunmuren, fundamenten, etc.): hoe is het gesteld met de draagcapaciteit? Wat is de dakhelling?
– Is er een onderdak en isolatie aanwezig? En is die nog in goede staat?
– Zijn er (stedenbouwkundige) voorschriften die van toepassing zijn op dakrenovaties?
– …
U merkt het, dakwerk is vakwerk! Wij raden u aan om voor uw dakrenovatie een beroep te doen op een specialist of een architect. Reno Wall Concept staat hen uiteraard bij met professioneel advies.

Gedeeltelijke of volledige dakrenovatie?

De renovatie van een dak kan op verschillende manieren aangepakt worden, van een zachte renovatie tot het volledig vervangen van de bestaande dakconstructie.

Een zachte renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van bepaalde onderdelen van de dakconstructie, om op die manier de bouwfysische eigenschappen van het dak te verbeteren. Bij de meeste daken kan een onderscheid gemaakt worden tussen de dakconstructie (het draagwerk) en de dakbedekking.

Dakconstructie

Een dakconstructie is een samenstelling van balken van hout, staal, gewapend beton of voorgespannen beton, platen van gewapend beton of andere materialen, gecombineerd met een dakbeschot waarop de bedekking komt. Gezamenlijk vormen zij het dak, sterk genoeg om het eigen gewicht te kunnen dragen en veranderlijke belastingen zoals van wind en sneeuw te kunnen opvangen zonder te bezwijken.

Dakbedekking

De dakbedekking is een beschermende laag die op een plat of hellend dak wordt aangebracht, om dit waterdicht, sneeuwdicht en tochtvrij te maken. De dakbedekking moet liefst onbrandbaar, bestand tegen atmosferische invloeden, licht van gewicht en goed warmte-isolerend zijn. Tevens dient het weinig onderhoud te vragen en eenvoudig aan te brengen zijn.

Bij schuine of hellende daken zijn vorm en kleur van de dakbedekkingselementen van belang. Bij platte daken speelt dit geen rol. Platte daken vragen een geheel waterdichte bedekking. Bij hellende daken moeten de bedekkingselementen afwaterend zijn aangebracht: d.w.z. het water dient er van af te lopen zonder naar binnen te dringen (maar in letterlijke zin is het dak niet waterdicht). Verder is het van belang dat de dakbedekking dampdoorlatend is. Is dit niet het geval? Dan dient aan de binnenkant van de dakconstructie een dampremmende laag te worden aangebracht om te verhinderen dat woonvocht in de constructie dringt en condensatie veroorzaakt.

Dakbedekking

Dakbedekking kan mechanisch bevestigd of losliggend met en zonder leislag aangebracht worden. De levensduur varieert van 10 tot 30 jaar, afhankelijk van het gekozen materiaal, dakconstructie en het onderhoud. Of u nu uw dak wil laten repareren of plannen voor nieuwbouw heeft, wij kunnen u een totaal oplossing bieden op het gebied van dakbedekkingen: advies, planning, uitvoering en nazorg. Dat doen wij met een groot aantal gemotiveerde professionals, mensen die hun vak een warm hart toe dragen en die beschikken over ervaring, inzicht en inzet.

Mogelijke materialen die gebruikt kunnen worden als dakbedekking:

Zink, Koper, Leien, Singles, Pannen, Kunststof, Bitumen, Non-ferro

Bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking wordt meestal op platte en licht hellende daken toegepast, voordeel hiervan is de duurzaamheid en de verkrijgbaarheid in verschillende varianten.

Terreal dakpannen

Gebakken aarde is een bijzonder bouwmateriaal dat deel uitmaakt van het bouwkundige erfgoed van Europa. De warme kleuren en het eigen karakter dragen bij aan een authentiek en harmonieus landschap. Drie van de meeste gerenommeerde Franse specialisten van kleiproducten (Tuiles Lambert, TBF en TBL Guiraud) hebben zich verenigd in de Terreal Groep. Terreal werkt enthousiast samen met dakwerkers, architecten en verdelers bij het ontwerpen en vervaardigen van zijn producten, die van essentieel belang zijn op het gebied van technische en esthetische vereisten voor bouwwerken.

Terreal fabrieken zijn overal in Frankrijk te vinden waar klei van goede kwaliteit overvloedig voorhanden is. Zij vervaardigen dakpannen, bekstenen, hulpstukken en elementen voor gevels en weg- en waterbouwkunde, aangepast aan de meeste uiteenlopende marktbehoeftes. Elke fabriek staat met zijn naam garant voor de kwaliteit.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een éénlaags, synthetisch dakrubber. De naam EPDM verwijst naar de samenstelling van het membraan : Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. EPDM is pas de laatste jaren ook in Europa echt aan het doorbreken. In de Verenigde Staten, waar na WO II EPDM snel doorbrak, heeft de praktijktoepassing reeds bewezen dat EPDM daken na 50 jaar nog even soepel zijn als de eerste dag. De bedekking wordt aangebracht met een lijm waardoor er geen brander gebruikt hoeft te worden en er dus geen risico is op brandgevaar!

Zink

Zink is een zeer duurzaam materiaal met een lange levensduur. Dit is te zien aan de talrijke oude gebouwen waarvan het zinken dak na zelfs 100 jaar nog in vrij goede staat verkeert. Zinken daken zijn dus niet nieuw, hoewel ze enige tijd wat minder toegepast werden. De hedendaagse trend om een zeer strak aanzicht te creëren, heeft ervoor gezorgd dat de zinken dakbedekking opnieuw in de mode is. Hoewel zink bij allerlei bouwstijlen tot zijn recht komt, zijn het nu vooral moderne bouwstijlen waarbij de zinken bekleding toegepast wordt.

Hemelwaterafvoeren

Hemelwaterafvoeren (beter bekend als regenpijpen) zorgen al sinds lang voor een goede afwatering van dakgoten. Deze afvoeren bestaan in diverse vormen en maten, van rond tot vierkant en in diverse diameters. De maat is veelal afhankelijk van de lengte van de goot en de oppervlakte van uw dak. Bovendien is er nog een materiaalkeuze tussen koper, zink of pvc.

Dakisolatie
Isoleren en besparen

Door uw woning goed te isoleren kunt u jaarlijks veel geld besparen. De investering die nodig is verdient u in veel gevallen terug via een lagere energierekening. Met een slecht geïsoleerde woning stookt u namelijk vooral voor de buitenlucht. Via ramen, muren, het dak en de vloer van de begane grond verliest een woning warmte. Isolatie van deze oppervlakten vermindert het warmteverlies en verbetert het leefcomfort in huis. Het is belangrijk dat er wordt gekozen voor isolatiemateriaal met hoge isolatiewaarde (de zogeheten R-waarde die wordt bepaald door het materiaal en de dikte) die meer besparing oplevert. Voor een gezond klimaat in huis is ventilatie noodzakelijk om ophoping van vocht en schadelijke gassen te voorkomen.

In een gebouw wordt veel vocht geproduceerd. Neem als voorbeeld een woning. Een mens produceert gemiddeld 2,5 liter vocht per dag (door douchen, koken, transpireren, …) dat als waterdamp in de woning terechtkomt. Deze waterdamp zal een uitweg zoeken naar de koudere lucht met een lagere luchtvochtigheid (dampdiffusie).

Om te voorkomen dat de warme, vochtige lucht in de constructie dringt, dienen met name daken en gevels aan de binnenzijde voorzien te zijn van een dampremmende folie. Deze folie dient te worden aangebracht in combinatie met een goede luchtdichting. Het in het gebouw aanwezige vocht zal de ruimte dan via natuurlijke of mechanische ventilatie verlaten.

Als uw woning een niet geïsoleerde zolder heeft, zal het er in de zomer broeierig aanvoelen en in de winter zal het er dan erg koud zijn. Vooral bij oudere huizen wordt dan in de winter de warmte als het ware uit het huis gezogen, wat een tochtig en koud gevoel geeft. Dakisolatie levert dan een grote besparing op, zeker wanneer de zolder als leefruimte gebruikt en verwarmd wordt.

Dakisolatie is op verschillende manieren te realiseren, afhankelijk van het soort dak (plat of hellend) en of het gaat over binnen- of buitenisolatie. Opgelet: door verkeerde isolatie kan uw dakconstructie aangetast raken met alle gevolgen van dien. Doe dus zeker beroep op een specialist!

Powerroof-systeem: klassieke uitvoering

Bij de klassieke uitvoering isoleert men meestal tussen de draagconstructie. Het isolatiemateriaal, meestal minerale wol, wordt aangebracht tussen de spanten of de kepers van het dak, waarbij deze telkens een potentiële koudebrug kunnen vormen. Deze brug heeft twee mogelijke oorzaken: enerzijds het geringe isolerende vermogen van hout en anderzijds het feit dat een correcte plaatsing van de isolatie tussen kepers of spanten (met soms onregelmatige tussenafstanden) moeilijker is dan op het eerste zicht lijkt.

Dit heeft tot gevolg dat het isolatieschild niet continu verloopt, wat tot koudebruggen kan leiden die zich na verloop van tijd zelfs aftekenen op de binnenafwerking van het dak. Bovendien moet onder de isolatie een bijkomend lucht- en dampscherm toegepast worden, anders bestaat de kans dat er condensatie optreedt in de constructie en dat het warmteverlies toeneemt door luchtlekken.

Isoleren onderaan het dak gebeurt na het afdichten van het dak. Hierdoor werkt men in een meestal slecht geventileerde, gesloten zolderruimte waardoor het lichaam blootgesteld is aan toch vaak irriterende vezels. In ieder geval moet hier gekozen worden voor een isolatiemateriaal dat niet wegzakt door de dagelijkse trillingen van het gebouw.

De gekende problemen van deze klassieke uitvoering worden vermeden via de ‘Sarking’-uitvoering.

Powerroof-systeem: de ‘Sarking’-uitvoering

De Powerroof-isolatieplaten worden aan de bovenzijde van de draagconstructie bevestigd. Zelfs bij onregelmatige tussenafstanden van spanten of kepers verzekert deze manier van werken de continuïteit van het isolatieschild, wat koudebruggen uitsluit. (Een juiste uitvoering blijft natuurlijk onontbeerlijk.) Bovendien betekent deze uitvoering een extra thermische bescherming voor de dragende elementen van het dak. Deze worden immers op dezelfde wijze als de rest van de woning geïsoleerd.

Het isolatiemateriaal dient voor deze uitvoering aan enkele vereisten te voldoen:

-Vormvastheid: vermijden van ontoelaatbare doorbuigingen van het isolatiemateriaal
– Drukvastheid: voorkomen van ontoelaatbare samendrukkingen als gevolg van de dakbelastingen (pannen, sneeuw, wind)
– Warmteweerstand: voldoende hoge warmteweerstand (R) of lage lambda-waarde (λ).

Een materiaal dat aan deze vereisten probleemloos voldoet is POWERROOF, vooral omwille van zijn:

– vochtbestendigheid en dimensionale stabiliteit
– hoge drukvastheid (gemiddeld 1,5 kg/cm2 bij 10 % vervorming)
– lage lambda-waarde (0,024 W/mK)
– tand- en groefverbinding
– waterdichte toplaag met overlap type RECTIVENT
– verbeterde luchtdichtheid dankzij de tand – en groefverbinding rondom (indien nodig kunnen de voegen ook afgeplakt of met kit dichtgemaakt worden)

Coating

Solutan Dakverf E is een coating die met water verdund kan worden en daardoor minder milieubelastend is. Deze speciale coating is bestemd voor daken met betonnen of keramische dakpannen en vezelcementplaten (bv. eterniet of pannen). De coating op basis van pure acrylaat is extreem bestendig tegen milieubelasting zoals zure regen en stokstofoxide.

Voor een duurzaam resultaat na de coating van het dak is het noodzakelijk dat er kwalitatief hoogwaardige producten gebruikt worden die 100 % tegemoet komen aan de doelstelling: de Solutan coating beantwoordt aan de strengste criteria en zorgt dus voor een dergelijk resultaat.

Het dak wordt na reiniging voorzien van een op de ondergrond afgestemde grondcoating voordat de beschermende laag wordt aangebracht.